maanantai 15. kesäkuuta 2015

Pihapuuhia

Me asumme kerrostalossa. Mutta kaipaan omaa pihaa, ja paikkaan tuota tarvetta palstan avulla. Silti välillä harmittaa, kun ei ole niitä mahdollisuuksia, mitä oma piha tarjoaa.

Komposti on kaipuunaiheeni numero yksi. Meillä ei tule oikeastaan kovinkaan paljon biojätettä, sillä koira syö melkein kaiken, mitä ihmisten ruuasta jää. Kuitenkin esimerkiksi kahvinporot, hedelmien ja vihannesten kuoret jne. pitää hävittää jotenkin muuten. Lisäksi kaikenlaista muuta biojätettä tulisi sieltä pihalta. Ja komposti tarjoaisi myös vastapalvelun, eli tuottaa multaa. Ja koska tämänvuotinen palstani on todella savisella maalla, olen huokaillut kaihoisasti hyvän eloperäisen aineksen perään.

Toinen, itseasiassa hyvin samaa teemaa sivuava juttu on haketin. Pyrin kattamaan kaikki kulkuväylät ja puskan juuret palstalla, sillä kate hillitsee rikkaruohoja ja hidastaa maan kuivumista. Myös nurmikko olisi helpompaa ajaa puskien juurelta, kun puskat on katettu. Hake hajoaa pikkuhiljaa, ja näin myös lannoittaa maata. Ja koska se häviää näkyvistä pikkuhiljaa, ne puskanjuuret ovat loputon suo, johon voi hävittä puiden ja pensaiden leikkaamisesta syntyvät oksat, risut jne.

Kolmas asia, jonka vuoksi kaipaan sitä omaa pihaa, on jatkuva muutos ja kaikki kokeilut, joita pihalla voi tehdä. Kasvava piha ei tule koskaan valmiiksi, ja se muuttuu tarpeiden ja halujen, sekä tietysti vuodenaikojen mukana. Olisi ihanaa kokeilla esimerkiksi hedelmäpuiden varttamista, erilaisia marjalajikkeita, kukkien värikirjoa sekä huvin ja hyödyn yhdistämistä. Lisäksi mieltäni kiehtoo ajatus elävästä rakentamisesta - voisiko pihan aidata elävällä rakenteella, tai voisiko pihaan kasvattaa huvi- tai leikkimajan? Onnistuisiko sammalgraffitien teko? Mahtuisiko pihaan myös pari kanaa, ja kenties kalalampi?

Piha tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia, ja on vain itsestä kiinni, kuinka ekologisen pihan kykenee tekemään. Parhaimmillaan piha toimii hiilinieluna ja on lisäksi lähes täysin omavarainen. Olisi ihana nähdä, mitä muita jännittävää ja ekologisia ratkaisuja ihmiset ovat keksineet? Olisiko vinkkejä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti