torstai 22. lokakuuta 2015

Tulkoon valo!

Jääkö tämä kulkuväylä huomaamatta?
On syksy, ja ulkona on iltaisin ihan hemmetin pimeää. Tulin taas havainnoineeksi ympäristöäni uudella tavalla, kun kävin äidin luona Aurinkolahdessa, jonka onnistuneesta suunnittelusta olen kirjoittanut ennenkin.

Koska minulla oli, kuten yleensä aina, koira mukana, jouduin taas talsimaan aamulla, päivällä ja illalla pitkin Aurinkolahtea, jotta koira pääsee tarpeilleen. Ensimmäinen ahaa-elämys tuli, kun löysin illan pimeydessä koirani tekemän kakkapötkylän ihan vaivattomasti, sain sen kerättyä ja melkein suoraan roskikseen. Kotona leikimme usein jopa taskulampun kanssa tuloksetonta "kadonnut kakka"-piiloleikkiä. Kakkojen jättäminen tienposkeen ottaa päähän, mutta kun ei löydy, niin ei löydy.

Suurimmat avaintekijät tähän ovat riittävän hyvin hoidetut kävelyteiden vierustat - kasvillisuus on Aurinkolahdessa niin matalaa, tai riittävän korkeaa ja juureltaan katettu sellaisella materiaalilla, että kakka erottuu taustastaan ilman viikatetta. Toinen, vielä merkittävämpi tekijä on valo.

Pätkä Pernolaista kävelytietä. Kaikki valo on
peräisin autotien valoista ja kännykän
salamasta, eikä
tietä kunnolla edes erota.
Oikeassa alakulmassa myös kakkaa kadottava koira.
Aurinkolahdessa kävelyteiden varsilla on suht matalia valaisimia, joissa on erittäin valkoinen valo, ja jotka valaisevat alaspäin, eli juuri ne kriittisimmät paikat. Niitä on myös riittävän tiheästi, ja ne ovat aivan tien varressa. Niiden valokeila on ympyrän muotoinen, eli myös nurmialue tmv. tolpan takana saa osansa valosta.

Kotona meillä on pääasiassa korkeita, "moottoritievalaisimia", joissa on melko keltainen valo. Valon sävy ei näytä ympäristöä kovin tehokkaasti, ja etäisyys valaistavasta kohteesta syö tehosta loputkin. Valo on myös suunnattu alaviistoon - takapuolelle ei valoa osu. Edes valotolpan juurella ei vain yksinkertaisesti näe sitä kadonnutta kakkaa. Lisäksi valotolpat on pääasiassa sijoitettu ajoradan viereen, minkä vuoksi kävelytiet ovat oikeasti pimeät. Ilman taskulamppua ei näe lätäköitä, tai sitä joltain muulta koirankusettajalta kadonnutta kakkaa.

Tieturvallisuuden nimissä on toki tärkeää, että valoa on riittävästi. Suojatienkohdat, risteykset ja muut vaaranpaikat pitääkin valaista tehokkaasti, jotta mahdolliset tienylittäjät näkee varmasti ajoissa. Autoissa on kuitenkin jo itsessään valot, jotka valaisevat sinne, minne ollaan menossa. Se, että koko tie on valaistu autoilijaa ajatellen, nimenomaan estää näkemästä tien valokeilan ulkopuolelle - myös suojatien kohdalla. Ei ole ihme, että tienylitystapaturmia sattuu, vaikka tiet on valaistu.

Aurinkolahden kanava. Vastapuolen kevyenliikenteenväylä erottuu valotäplinä.
Kännykkäkuva ei tee oikeutta todellisuudelle:
myös kävelevät ihmiset näkee vaivatta.
Jos taas kevyenliikenteen väylä on riittävän hyvin valaistu, pitäisi autoilijan nähdä myös kaikki siinä
liikkuvat ihmiset vaivatta, ja jos ylityskohta on valaistu, sekin erottuu muutoin pimeästä tiestä, ja ainakin itse koen, että herättäisi tehokkaasti huomiota. Jos tähän kaikkeen vielä lisätään heijastimet, vetoketjuvalot ja polkupyörien valot, uskoisin tieturvallisuuden paranevan ihan merkittävästi.

Eivät autot tarvitse katuvaloja, vaan ihmiset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti