keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Koira luo hyvinvointia

Haluan harrastaa koirani kanssa. Ja oli pakko kohdata se tosiasia, että en jaksa liikkua koiran kanssa haluamallani tavalla. Niinpä ilmoittauduin kuntokurssille, ja on kai pakko myöntää myös itselleen, että taisin hieman hurahtaa. Treenaaminen on kivaa, ja minulla on energiaa ja parempi olo! Koira toimii kyllä mahtavana motivaattorina liikuntaa ja yleistä hyvinvointia ajatellen!

Liikunnan tuomien terveyshyötyjen lisäksi koira on mainio allergioiden estäjä, ja edistää muutenkin terveyttä laajemmin. Tulin tätä kirjoittaessani ajatelleeksi myös psyykkistä hyvinvointia - koira palauttaa stressistä. Voihan olla, että vaan kuvittelen, mutta mielestäni meillä ei ole viimeaikoina pahemmin ehditty kotona riidellä. Eikä kyse ole pelkästään ehtimisestä. Sillä koira suhtautuu kotiin palaaviin ihmisiin joka ainoa kerta sellaisella rakkaudella, että kovin moni ihminen ei pysty samaan. Yritä siinä kuolaisten kielipusujen keskellä sitten ylläpitää sitä töiden aiheuttamaa turhautumisen tunnetta. Onnistuuko?

Ihailen vilpittömästi koirien kykyä heittäytyä tilanteeseen, ja työntää nenänsä joka paikkaan silloin kun sitä tarvitaan. Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun koira on se keskeyttävä tekijä silloin, kun hommat eivät luista, tai kun oikein korpeaa ja koira änkeää väkisin syliin. Ne tietävät, milloin me ihmiset kaipaamme tauon, lepoa tai lohduttajaa.


En voi kuin ihmetellä sitä, miksi koirat ovat Suomessa niin epätervetulleita moniin paikkoihin - niiden höydyt esimerkiksi lukukoirina, vanhusten seuralaisina ja ihmisten tarkkailijana ovat niin ilmeisiä. Tähän asiaan voisi vaikuttaa - pienillä järjestelyillä töissä, kouluissa, kirjastoissa ja laitoksissa saataisiin varmasti luotua mahdollisuuksia ottaa koiria aktiivisemmin mukaan toimintaan ilman, että allergikkojen perusoikeudet liikkua julkisilla paikoilla vaarantuvat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti