maanantai 10. elokuuta 2015

"En minä, koska ei kukaan muu"

Kuinka usein kuulette tämän selityksen? Niinpä, aivan hemmetin usein. Ihmisten itsekkyydellä ei ole mitään rajaa. Seuraava teksti on turhautumisen kyllästämä - mikä tässä muka oikein on niin vaikeaa?

Pienetkin jutut ovat kuitenkin tärkeitä - ja mitä useampi niitä tekee, sen isommiksi ne muuttuvat. Me emme voi vaikuttaa "niihin muihin", mutta omiin toimintatapoihimme voimme. Vaikka "ne muut" istuisivat yksinään autossa, niin minä istun mielummin autossa jonkun toisen kanssa. Ja vielä mielummin, varsinkin näinkin kauniina päivänä, minä nautin auringon kultaamasta kaupunkimaisemasta pyörän selästä käsin.

"Ne muutkaan" eivät sammuta valoja, ja vain isoilla yrityksillä kuluu sähköä niin paljon, että sillä on väliä. Mutta hei, arvaapa mitä. Ne isot yritykset tarvitsevat PALJON sähköä toimintoihinsa, ja nekin maksavat siitä. Myös "ne muut" maksavat sähkölaskussaan turhasta.

Jos suuryrityksillä on vaihtoehtona säästää sähköä, eli säästää rahaa, tai kuluttaa sähköä eli rahaa entiseen malliin, ne kyllä valitsevat säästön. Jos laitoksessa kuluu tuhansia megawattitunteja sähköä, niin prosentinkin tiputus kulutuksessa tarkoittaa tuhansia euroja pienempiä tuotantokuluja, vaikka sähkön hinta olisi kuinka alhainen tukkuhinta. Säästötoimet ovat osa kannattavuutta, ja osa suuryritysten arkea.

Samalla tavalla suuryritykset säästävät kaikessa muussakin. Tuotantokulut pyritään pitämään mahdollisimman alhaalla - se on kilpailuetu. Niinpä jätteet pyritään huolehtimaan mahdollisimman halvalla pois - aina parempi, jos joku vielä suostuu maksamaan niistä, vaikkapa oman tuotantonsa raaka-aineena. Silloin kulusta tuleekin voittoa.

Ihan sama koskee meitä tavallisia ihmisiä - voimme ihan surutta valittaa siitä, että jätehuollon kustannukset vain nousevat vuosittain. Niin nousevat, jos ajattelee jätettä. Jos minä ajattelen jätteen raaka-aineena, en tuota sitä niin paljon, enkä tuhlaa sitä. Ehkä "ne muut" eivät ajattele sitä samoin, koska eivät vaan tajua.

Minä en halua olla kuten muut, haluan olla parempi. "Ne muut" on ehkä p*skin selitys ikinä, yhtään millekään. Se kertoo vain siitä, että omat aivot ovat hukassa. Miksi jättäisit tekemättä jotain sellaista, mikä ei vaadi oikeastaan mitään, ja tuottaa vain hyvää? Samalla perusteella voi tarttua pulloonkin, koska naapurin Perakin tarttui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti