maanantai 2. helmikuuta 2015

Kestävämpää kaavoitusta

Kaupunkien ja alueiden kaavat ovat jänniä, ne ohjailevat rakentamista tosi paljon, mutta välillä niissä keskitytään todella epäolennaisiin seikkoihin, kuten talojen sävyihin ja ikkunoiden määrään. Kaupunkiympäristö on mielekkäämpi ja monipuolisemmin sopiva, kun siinä on vaihtelua.

Tämä ei kuitenkaan ollut se syy, miksi aloin kirjoittaa. Mieleeni  pälkähti eräs ajatus, kun rustasin ylös tietoja siitä, mitä oikeastaan olen tehnyt, nähnyt ja kokenut kaupunkisuunnittelu-teeman ympärillä.

Esimerkiksi tuuliturbiinit, aurinkopaneelit- ja keräimet täytyy sallia kaavassa. Kaupunkialueilla niin ei usein tehdä, sillä kaupunkien kassalle on edukkaampaa, että suositaan kaukolämpöä, joka sekin paikasta riippuen voidaan tuottaa ainakin osin fossiilisilla polttoaineilla. Uusiutuvaa energiaa kannattaisi kuitenkin suosia pieninä, paikallisina yksiköinä myös kaupungeissa, jos se olisi taloudellisesti kannattavaa. Julkiset rakennukset ovat tietysti aivan ilmeinen kohde - mikä sen parempi, kuin että kiinteistö tuottaa osan energiastaan itse, eikä aiheuta samassa määrin sähkö- tai lämmityskuluja, kuin ilman omaa energiantuotantoa oleva.

Kuitenkin myös yksityisasutus voisi olla kannattavaa: jos kaupunki vuokraisi tontin rakentajalle hieman edullisemmin, vaatisi kaavassa yhden tai useamman uusiutuvan energian lähteen ja energiapihiä, ekologista rakentamista. Mutta mikä tekisi mallista kannattavan sekä asukkaalle että kaupungille, on se, että kiinteistön itse tuottama sähkö olisi asukkaalle ilmaista (+ se edullinen tontti), ja valtakunnan verkkoon syötetystä sähköstä tuotot käärisi kunta tai kaupunki. Tietysti ulkopuolelta ostetun sähkön maksaisi käyttäjä, joten kunnalla olisi mahdollisuus vain voittaa, toisaalta asukasta kannustettaisiin tällä myös pitämään kulutuksensa vähintään oman talonsa sähköntuoton tasalla niin, ettei ylimääräisiä kuluja sähköstä tule.

Olisiko uusiutuvan energian suosiminen todella niin vaativaa? Tämä malli ei toki toimi omistustonteilla, mutta silti kaavaan voisi lisätä energiantuotantopykäliä varsinkin silloin, kun kaukolämpöverkko ei ole ihan ulottuvilla, joka tapauksessa on varmaa, että fossiilisten polttoaineiden hinnat eivät tule ainakaan laskemaan tulevaisuudessa - miksi estää maailmaa kehittymästä hitusen puhtaammaksi vain ulkonäköseikkojen vuoksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti