sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Parempaa naistenpäivää

Tänään on naistenpäivä. Siitä huolimatta, että "hyvää naistenpäivää" kailotetaan joka tuutista, olisi ehkä hiuka syytä miettiä, mikä sen arvo on.
Naiset ympäri maailman tekevät arvokasta työtä, kasvattavat lapsia, viljelevät, huolehtivat, synnyttävät ja ovat toistensa tukena. Siitä huolimatta, että meillä länsimaissa tasa-arvo on jo hyvällä mallilla, ja naisella on mahdollisuus pärjätä siinä, missä miehelläkin, niin kaikkialla maailmassa näin ei ole.
Sen sijaan, että käytämme naistenpäivää taas yhtenä mahdollisuutena viettää railakasta kulutusjuhlaa, voisimme käyttää sen siihen, että muistaisimme ne naiset, joiden asemassa on varaa parantaa.
Muista sitä naista toisella puolella maailmaa, joka ei osaa lukea. Muista sitä pikkutyttöä, joka joutuu naimisiin kymmenvuotiaana. Muista sitä naista, jolla ei ole päätäntävaltaa omasta kehostaan, jonka ainoa tehtävä on toimia synnytysliukuhihnana ja miehen huvittelukeskuksena. Muista sitä naista, joka ympärileikataan julmien perinteiden vuoksi. Muista sitä naista, joka ei sukupuolisyrjinnän vuoksi voi tehdä työtä, jota haluaa. Muista sitä naista, joka ei saa liikkua julkisilla paikoilla ilman valvontaa. Muista sitä naista, joka sukupuolensa vuoksi saa turpaansa joka käänteessä.
Tämä naistenpäivä ei ole vielä hyvä. Sen vuoksi olisi oikeampaa toivottaa parempaa naistenpäivää, kunnes sukupuolten välinen tasa-arvo on maailmanlaajuinen asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti