maanantai 30. maaliskuuta 2015

Olet mitä syöt - ympäristösuunnittelijan arkea osa 3/10

Väistämättä joskus jokin ruoka pääsee vanhenemaan. Mutta hei, suunnittelemalla ruokailut ja ostokset järkevästi, hävikin saa pienenemään.

Useimmiten pelkkä päiväyksen ylittäminen ei tee ruuasta vielä syömäkelvotonta, ja silloinkin, jos itseä epäilyttää, niin useimmiten koira on vielä sitä mieltä, että nenän alla on taivaalliset herkut. Ja koira onkin biojätemyllyistä paras, vaikka kasvattaa sekin itsessään jo hiilijalanjälkeä. Toisaalta koira tuo mukanaan myös muita etuja, joten sen omistamisen tai hankkimisen ei tarvitse kaatua ympäristönäkökulmiin.

No kuitenkin, takaisin aiheeseen biojätteet. Jos ei koiraa ole, on kompostointi ihan ehdottomasti paras vaihtoehto. Näkyvien ympäristöongelmien eli rottien vuoksi ruokajätteille kannattaa hankkia kunnollinen lämpökompostori. Kompostointi on ekologista, vaivannäöstään saa palkkioksi ravinteikasta multaa, ja varsinkin lapsiperheissä kompostoinnilla on myös kasvatuksellinen näkökulma. Lapset oppivat yllättävän paljon, kun saavat olla mukana touhuamassa, ja omassa kompostimullassa kasvatetut rengasperunat ovat todennäköisesti maailman parhaita perunoita. Varaudu kuitenkin siihen, että puutarhurointi herättää aikamoisen määrän "Miksi?"-kysymyksiä.

Oman maan satoa
Syöminen muodostaa noin kolmanneksen keskimääräisen suomalaisen ympäristökuormasta. Ruokahävikin vähentäminen lohkaisee siitä jo ison osan, mutta muitakin tapoja on. Silloin tällöin voi vaikka syödä lounaaksi raikkaan, ruokaisan salaatin, ja toisinaan valita possunleikkeen tilalle täytetyn paprikan tai juurespihvejä.

Ohrakin on ekologisempi valinta, kuin riisi, ja kotimainen peruna parempi kuin ulkomailta kuskattu bataatti. Ruokavalio saa vain laajennusta kasvisruuasta - uusia elämyksiä eri kulttuureista, huikeita, tuoreita makuja - terveellisesti ja kevyesti. Kesä ja sadonkorjuuaika ovat kotimaisten kasvisten kulta-aikaa. Nälkää ei varmasti tarvitse nähdä, kun toripöydät ja pellot pursuavat lähituotteista!

Eikä oikeasti ole kovin paljon parempaa fiilistä, kuin se, kun lapsi vetää onnellisena oman maan porkkanoita melkein suoraan maasta. Ruoka on hyvää, terveellistä, täysipainoista - ja osa kulttuuria. Sen avulla voi oppia uusia tapoja, koostumuksia ja makuja. Ruoka on paljon enemmän kuin erilaisia sekoituksia ravintoaineista. Se on elämys, matka ja seikkailu. Se on osa tärkeitä hetkiä ja kokemuksia.

Niinpä sitä olisi syytä arvostaa - olkoon se, mitä lautaselle kasaa, parasta mahdollista, kaikin tavoin. Ruoka on elämää sen kaikissa merkityksissä - se on osa meitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti