maanantai 13. huhtikuuta 2015

Metsä on tärkeä - myös vaaleissa. Ympäristösuunnittelijan arkea 6/10

Olen tänään puhunut puhelimessa. Paljon. Se ei ole itseasiassa mitenkään kovin kummallista. Mutta se on, että minuakin cityvihreäksi tituleeraava tyyppi kirosi naapurinsa metsähakkuut, ja sanoi, että ei äänestä ketään, joka etelän viimeisiä metsiä uhraa metsäkoneen alle.

Ymmärrän sen oikein hyvin. Kyllä minäkin suuttuisin, jos joku veisi vehreät näkymäni, näkö- ja meluesteen sekä tuulensuojan. Sitä paitsi etelän metsistä iso osa kuuluisi jo luontoarvojensa puolesta suojelun piiriin. Ja ehkä niitä hakataan juuri siksi - kukaan ei ole ehtinyt vielä sanomaan, että tuossa elää liito-orava, lehtopöllö tai merikotka. Äkkiä hakkaamaan, ettei mitään suojeltavaa ehditäkään löytää.

Minun mielestäni tämä on lähinnä surullista. Metsät kasvatetaan puupeltoina, joista puuttuu sekä ikäluokkien että eläin- ja kasvilajien monimuotoisuus. Tasaikäinen puusto on helppoa koneille - ja puun laatu keskimääräisen kehnoa. Ehkä siihenkin on alettu heräämään. Miksipä muuten vanhoiksi ehtineet, viimeiset oikeat metsätkin yritettäisiin väen vängällä tuhota? Siellä on sitä järeää tukkipuuta, mitä puupelloista ei löydy.

Jos haluamme kutsua Suomea vielä metsien maaksi, olisi ehkä paikallaan alkaa panostaa metsiin - metsä on enemmän kuin puukuutioiden määrä. Itseasiassa olisi aika alkaa panostaa laatuun - sutta ja sekundaa saa halvemmalla, mitä siitä nyt maksetaan. Laadulla saa mainetta, kunniaa ja hyvinvointia, mikä on korvaamatonta ja haluttua.

Jos et ole vielä ehtinyt äänestämään, niin mieti tarkkaan, kenelle äänesi annat. Sille, joka kuivattaa tutun hillasuon ja kaataa lähiösi viimeisen metsikön, vai sille, joka ymmärtää ympäristön arvon - ei euroina, vaan laatuna. Mieti myös, mitä tiedät ehdokkaastasi - onko budjetista leijonanosa peräisin metsäyhtiöltä, vai onko se tienattu omin pikku kätösin? Onko vaalirahoitusta edes ilmoitettu? Älä sorru äänestämään tuttua naamaa, vaan panosta laatuun. Demokratia on kansanvaltaa vain, jos otamme äänellämme kantaa siihen, mitä haluamme.

Jos onnistuin hiukankaan herättämään sinussa huolta ympäristöstäsi ja ehdokkaasi arvoista, tarkista nämä kaksi sivustoa:
Suomen luonnonsuojeluliiton vaalitavoitteet
Facebookin "Äänestän vain vaalirahoituksensa ennakkoon ilmoittautunutta"-tapahtuma

Itse äänestin jo ennakkoon. Tunnen ehdokkaani hyvin - hänen arvomaailmansa kohtaa omani, ja hän osaa ajatella omilla aivoillaan. Hän on potentiaalinen läpimenijä, ja varmasti tuo mukanaan paljon uutta ja tuoretta - tervetullutta - näkökulmaa politiikkaan. Minä äänestin lähiömetsien, karujen soiden, ennaltaehkäisyn ja avoimuuden puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti