torstai 30. huhtikuuta 2015

Panttiratkaisu muovinkierrätyksen ongelmiin

Muovi on raaka-aineena erittäin monikäyttöinen, edullinen ja kestävä. Toki muoveissa käytetään haitallisia pehmentimiä ja muita kemikaaleja, joista voi olla terveydellistä haittaa, mutta sekin ongelma on usein yhdistettävissä käyttötapoihin ja muutamiin tiettyihin muovilaatuihin.

Muovilaatuja on useita erilaisia, ja jokaisella on oma käyttötarkoituksensa, ja ne kestävät eri asioita. Tästä syystä muovilaatujen ominaisuudet vaihtelevat niin, että jos ne sekoittaa keskenään, ei seosta voi käyttää enää oikein mihinkään, vaan se päätyy helposti polttoon.

Muovipakkaukset ovat kuitenkin todella iso osa nykyisistä jätemääristä. Ja toisaalta, me suomalaiset olemme yksi maailman tehokkaimmin kierrättävistä kansoista. Eikä ihme, sillä pulloille ja tölkeille on mainio panttisysteemi. Panttipakkauksella on rahallinen arvo, minkä vuoksi kierrättäminen on kannattavaa.

Nämä ovat arvokkaita, ei kai kukaan enää heitä niitä roskikseen? Mutta miten on asian laita, jos kuvassa olisikin hammastahnatuubi ja shampoopullo? Miksi ne ovat monen mielestä roskia?
Panttisysteemi pitäisi jatkojalostaa - teknologia on jo olemassa, miksei sitä käytetä? Osaamme kiikuttaa kuuliaisesti pullot takaisin kauppaan, eikö samaan kassiin mahtuisi myös huúhdellut jauheliha- ja broileripakkaukset, dynot ja tyhjät shampoopullot? Ja koska kone lajittelee, myös muovilaadut pysyisivät erillään, ja jatkokäyttö olisi mahdollista.

Yhtälailla autohuollon eteisessä voisi olla palautusautomaatti tyhjille öljy- lasinpesu- jäähdytinneste jne. purkeille. Myös suojaavat pakkausmuovit voisi pantittaa - samaan kastiin toki kuuluvat myös kaupasta ostetut muovi- ja hedelmäpussit. Musti ja mirri on jo näyttänyt esimerkkiä, ja sinne voi palauttaa tyhjät eläinten ruokasäkit.

Tämä aihe alkaa olla varsin ajankohtainen, sillä EU on kieltämässä ilmaiset muovipussit. Muovin haitat ekosysteemissä ovat kiistattomia, ja muovi on kuitenkin raaka-aine, jossa on huikea potentiaali. Ei ole siis syytä kieltää muovia kokonaan, vaan sen kierrättämisestä on tehtävä yhtä helppoa ja kannattavaa, kuin juomapakkaustenkin kohdalla.

Ei muovin tarvitse erityisesti maksaa, eikä sen tarvitse olla ilmaista. Sen täytyy olla arvokasta jokaiselle käyttäjälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti